In het kort

Ongeveer 1 op de 3 kinderen in het Gushegu district is ondervoed ondanks dat er voldoende vruchtbare grond is. Met het plaatselijk verbouwde voedsel kan een gezond dieet samengesteld worden. Ondervoeding komt vooral door gebrek aan kennis over het samenstellen van een goed gebalanceerd dieet. Daarnaast weten moeders niet altijd dat ze moeten beginnen met bijvoegen naast borstvoeding bij baby’s vanaf 6 maanden. Het Neesim Voedingscentrum werd in 2009 opgezet en revalideert ondervoede kinderen. Ondertussen krijgen de moeders voorlichting over gezonde voeding, hygiëne en andere zaken die met gezondheid te maken hebben. In de periode van 200-2021 hebben meer dan 400 kinderen een tweede levenskans gekregen door het Neesim Voedingscentrum.

Ondervoeding

Ondervoeding is één van de grootste gezondheidsproblemen voor kinderen onder de 5 in Noord Ghana. Hoewel het niet voorkomt in de top 10 van doodsoorzaken, is het de onderliggende oorzaak van deze ziekten en daardoor een sluipmoordenaar. Ruwweg 1 op de 3 kinderen van onder de vijf jaar in het Gushegu district zijn ondervoed, 1 op de 10 is zwaar ondervoed en balanceert op het randje van de dood.

Verschillende factoren dragen bij aan het veel voorkomen van ondervoeding, maar er zijn twee voornaamste oorzaken:

1) de meeste moeders weten niet dat vanaf 6 maanden een kind bijvoeding nodig heeft, niet alleen borstvoeding;

2) de meeste mensen weten niets over de 3 voornaamste voedselgroepen (koolhydraten, vitaminen en eiwitten) en realiseren zich niet dat er veel goede voedingsstoffen zitten in voedsel waar zij soms op neerkijken (bonen, wilde vruchten, plaatselijke bladgroenten), of voedsel zoals soja bonen dat alleen gekweekt wordt om te verkopen.

Neesim Voedingscentrum

Met het oog hierop is in september 2009 het Neesim Voedingscentrum geopend om rehabilitatie te bieden aan ondervoede kinderen en hun moeders onderwijs te geven over gezonde voeding en andere gerelateerde onderwerpen.

De overgrote meerderheid van de kinderen die behandeld worden in het Neesim Voedingscentrum zijn tussen de 1 en 3 jaar oud en lijden of aan gewichtsverlies door de late introductie van bijvoeding, of het ontbreken van een gebalanceerd dieet, of oedeem (het opzwellen van het lichaam) wat veroorzaakt wordt door een specifiek gebrek aan proteïne. We zijn echter ook begonnen om steeds meer kleine baby´s te behandelen waarvan de moeder is overleden of geen borstvoeding kan geven.

Meer dan 400 moeders en kinderen zijn in het voedingscentrum geweest. De meesten blijven ongeveer 6 weken en de verandering in de kinderen kan ongelooflijk zijn.

Hoe gaat het nu?

In 2020 zijn er 55 kinderen behandeld. Heel veel van deze kinderen zijn ontslagen nadat ze zelf opgeknapt waren en nadat hun moeders voor ze konden zorgen. 

Fuseina bij aankomst
Fuseina bij aankomst
Fuseina bij ontslag
Fuseina bij ontslag

Een van deze kinderen was Fuseina. Ze werd door haar vader en moeder naar het centrum gebracht toen ze negen maanden oud was. Ze woog toen maar 4,6 kg. Ze bleef 11 maanden in het voedingscentrum waarna ze 2 kilo aangekomen was. Haar moeder zei: “Ik heb nu geleerd over verschillende voedingsgroepen. Ik weet nu dat ik kan aanvullen met groente en fruit.” In de tijd dat moeder en dochter in het voedingscentrum waren hebben ze ook gehoord over Jezus. Een van de verhalen die moeder onthouden had was over de verloren zoon. “Wat ik ook doe, ik kan altijd vergeven worden!”